Det är lätt att gå bet på olika förkortningar (BOA, BIA, OPA, ...), uttryck och termer när det kommer till areamätning.
Att förstå skillnaden mellan olika typer av areor kan vara avgörande vid köp, försäljning eller uthyrning av fastigheter. Denna ordlista belyser de viktigaste begreppen inom areamätning enligt Svensk Standard och andra vanligt förekommande termer.
Vare sig du är fastighetsägare, fastighetsmäklare, byggare, eller bara intresserad av fastighetsmarknaden, kommer denna guide ge dig en klarare bild av de olika areabegreppen.
OBS! Denna ordlista tar utgångspunkt i den svenska standarden för mätning av byggnaders area och volym (SS 21054:2020). Denna standard togs fram av Skatteverket, Konsumentverket, Boverket, Hyresgästföreningen och Mäklarsamfundet under 2020 och är gällande.
Ordlista
Bruksarea (BRA)
Bruksarea (BRA) är ett samlingsbegrepp enligt Svensk standard som inkluderar boarea (BOA), biarea (BIA), lokalarea (LOA) och övrig area (ÖVA).
Exempel: All area i en byggnad, förutom byggnadsarea (se nedan).
Enligt Svensk Standard: Ja
Boarea (BOA)
Boarea (BOA) definieras som arean för de utrymmen som är inrättade för boende.
Exempel: Kök, vardagsrum, hall, sovrum, badrum, toalett
Enligt Svensk Standard: Ja
Biarea (BIA)
Biarea (BIA) definieras som arean för de utrymmen som är inrättade för sidofunktioner till boendet. Ett vanligt exempel på en biarea är en källare.
Läs mer om vad som räknas som biarea.
Exempel: Källare, vind, garage, pann- och pumprum, delar av soutterängplan
Enligt Svensk Standard: Ja
Lokalarea (LOA)
Lokalarea är den area som är tänkt för verksamheter som är skilda från boende och från sidofunktioner till boendet.
Exempel: Kontor, butikslokal
Enligt Svensk Standard: Ja
Övrig area (ÖVA)
Som namnet antyder så är övrig area (ÖVA) den area som varken kan räknas som BOA, BIA eller LIA. Hit hör utrymmen för byggnadens tekniska drift eller allmän kommunikation.
Exempel: Elcentral,
Enligt Svensk Standard: Ja
Byggnadsarea (BYA)
Byggnadsarea (BYA) är kort och gott den area som hela byggnaden tar upp, inklusive eventuella överhäng (exempelvis från balkonger, utsprång eller en utvändig trappa).
Exempel: Byggnadens area, sett ovanifrån, inklusive överhäng.
Enligt Svensk Standard: Ja
Öppenarea (OPA)
Öppenarea (OPA) inkluderar den del av byggnader som inte omsluts av väggar, exempelvis en balkong eller terrass. Observera dock att en inglasad balkong räknas som biarea, förutsatt att den inte är helt värmeisolerad (för då kan den räknas som boarea).
Exempel: Balkong, terrass
Enligt Svensk Standard: Ja
Area
Area är det mest generella begreppet för storleken på en avgränsad yta. Ingår ej i Svensk Standard då det är ett samlingsbegrepp för alla olika typer av areor.
Observera att termen "area" används i den svenska standarden för att uttrycka en ytas storlek. Tidigare användes termen "yta", men för att undvika förväxlingar med tidigare mätstandarder så är det alltså "area" som gäller.
Exempel: All area, beroende på kontext
Enligt Svensk Standard: Nej
Boyta och biyta
Boyta och biyta används i vardagligt tal synonymt med boarea och biarea. De är i praktiken samma sak, men i Svensk Standard har man valt att hålla sig till suffixet "area" för alla begrepp.
Det är inget större problem att prata om boyta och biyta, men det finns samtidigt inga fördelar med det heller.
Enligt Svensk Standard: Nej
Slutord
Denna ordlista ger en grundläggande förståelse för de vanligaste areabegreppen för byggnader.
Med denna kunskap kan du förhoppningsvis navigera dig bättre i diskussioner och dokumentation som rör areamätning. Vare sig du är i branschen eller bara allmänt intresserad, är det viktigt att känna till dessa termer för att undvika missförstånd och skapa tydligare kommunikation kring byggnader och deras storlek.